Demanslı Yıllara Değer Katan Aktiviteler
Ergoterapi Aktiviteleri
Uğraş Terapisi Aktiviteleri
Rehabilitasyon Aktiviteleri
Editör:
Dr. Nurullah YÜCEL
Bilim Kurulu:
Prof. Dr. Mehmet Akif KARAN
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı
Prof. Dr. Işın BARAL KULAKSIZOĞLU
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Yaşlılık Psikiyatrisi Bölümü
Prof. Dr. Hasan DURSUN
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu
Prof. Dr. Rukiye PINAR
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı
Prof. Dr. Ali SEYYAR
Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Siyaset Anabilim Dalı
Kitabın Bölümleri ve Yazarları;
I- Zihinsel Aktiviteler
Işın BARAL KULAKSIZOĞLU, Yasemin EKŞİOĞLU, Fatma ZENGİN DAĞIDIR, Mehtap TİRYAKİ
II- Psikomotor Aktiviteler
Işın BARAL KULAKSIZOĞLU, Yasemin CAMCI, Esra POLAT, Melek KARADAĞ
III- Sanat Aktiviteleri
Reyhan YILMAZER, Yasemin EKŞİOĞLU, Mukadder ÜNAL, Sibel AKAN, Sevgi KAŞKAYA
IV-Egzersiz ve Sportif Aktiviteler
Hasan DURSUN, Alı KUZ, Sevgi Nafıa ERDOĞAN, Hasan SERT, Erdem KIZILBOĞA
V- Demanslılara Uygun Mimari Düzenlemeler
Zeynep EROL SULTANOĞLU
VI- Müzik Aktiviteleri
Mehmet Akif KARAN, Gülistan BAHAT ÖZTÜRK, Fatih AKSU, Nurten KAYA, Abdülkadir TEKİN
VII- Hobi Aktiviteleri
Mehmet Akif KARAN, Gülistan BAHAT ÖZTÜRK, Fatma Nur ÇAKIR, Yeliz ÖNCÜ, Mahmut YELTEN
VIII- Oyun Aktiviteleri
Rukiye PINAR, Nurullah YÜCEL, Adem YETER, Hülya TAŞÇI
IX- Dış Mekan Aktiviteleri
Mustafa KARAGÖZ, Zeynep LAÇİN, Zennur ÇİFTÇİ, İbrahim KOÇHAN
X- Manevi Bakım Aktiviteleri
Ali SEYYAR, Mustafa KARAGÖZ, Nurullah YÜCEL, Fatih AKSU, Gülüşan UÇAR
XI- Paylaşım Saati Aktiviteleri
Reyhan YILMAZER, Fatih AKSU, Gülsen YENİGÜN, Meryem BALTACIOĞLU
XII. Solunum Rehabilitasyonu Aktiviteler
Hasan DURSUN, Emine UZDU, Sabriye DAĞ, Cüneyt SEVİNÇ
XIII- Demanslı Yaşlıların Kurumsal Bakıma Uyum Sağlaması ve Bakım Verenlerin Tükenmişlik Sendromu
Işın BARAL KULAKSIZOĞLU, Nurullah YÜCEL, Yasemin CAMCI, Yasemin EKŞİOĞLU, Tahir KARABULUT
Yaşlılık, insan hayatında fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. Kişinin tüm organ ve sistemlerinde yaşlılığa bağlı fizyolojik fonksiyon kaybı görülmesi, bu kişilerde birçok kronik hastalığa sebep olmakta ve beraberinde günlük ilaç kullanımını artırmaktadır.
Kişinin karakterine de yansıyan bu değişimleri kabul etmesi ve bunlara uyum sağlaması bazı zorlukları beraberinde getirmektedir. Bu dönemde kişi, yaşlılığın doğası gereği kendini sosyal hayattan izole etmektedir.
Etrafındaki insanlarla iletişimi azalmakta olan yaşlının, aynı zamanda hayat ile olan bağları da zayıflamaktadır. Bununla beraber yaşlılığın beraberinde getirdiği hastalıklar, özellikle demans/Alzheimer hastalığı, bu dönemi daha da güç hale dönüştürmektedir.
Demans, sıklıkla yaşlılarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. En sık demans sebebi olan Alzheimer Hastalığı, kişinin geçmişte edindiği bilgileri korurken yeni öğrenilen bilgileri çabuk unutmasına sebep olur. Çevresine olan ilgisi zamanla kaybolan yaşlının, sosyal hayattan kendisini izole etmesi, zamanının çoğunu evinde ve yatağında geçirmesine sebebiyet vermektedir. Bunun sonucunda yaşlıya bakım veren kişilerde de ciddi tıbbi ve psikolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Demanslı yaşlının bakıma muhtaçlığı arttıkça ilaçlarını düzenli olarak alması, yemeğini üç öğün yemesi, alt bezinin günde dört defa değiştirilmesi aile için bazen imkânsız olmaktadır. Bu durum sadece yaşlıların yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle kalmayıp, ailenin ve bakım veren kişilerin de günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkilemekte ve bu kişilerde tükenmişliğe neden olmaktadır.
Bu kitap, demans /Alzheimer hastalığı olan yaşlının bakımını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak, ailesinin ve bakım veren kişilerin günlük yaşamlarındaki zindeliğini korumak ve demanslı yaşlıların aktiviteler ile yaşamlarına değer katmak amacı ile hazırlanmıştır.
Her yaşlının farklı olduğu düşüncesi göz önünde tutularak, ‘bireysel bakım modeli’ne uygun olarak hazırlanan kitabımız, yaşlının demans derecesine ve bakıma muhtaçlık durumuna göre tasarlanmıştır.
Bu aktiviteler teorik bilgilerden ziyade pratikte uygulanmış aktiviteler olup neticesinde birçok güzel sonuca ulaşmıştır. İlerleyen zamanlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve yaptığımız uygulamalarla genişletilebilecek olan aktivitelerimizin kurumlarda çalışan bakım personelinin mesleki kariyerlerine de katkıda bulunabileceğini düşünmekteyiz.
Kitabımızı bakım personeli, hemşire, psikolog, sosyolog, mimar, fizyoterapist gibi farklı meslek gruplarından uzmanlar ile psikiyatri, nöroloji, fizik tedavi ve iç hastalıkları uzmanlığı alanlarında en yetkili akademik camia bir araya gelerek hazırlamıştır. Demanslı yaşlıya çok yönlü bir bakım hizmetinin planlanmasında ekibimiz multidisipliner ve interdisipliner bir yaklaşımla çalışılmasının önemine dikkat çekmektedir.
Bu çalışmayla Türkiye’de demanslı yaşlılara verilen kurumsal bakım hizmetleri kalitesinin arttırılmasına katkı sağlamak en önemli hedefimizdir.
“Demanslı Yıllara Değer Katan Aktiviteler” kitabının, düşünce aşamasından sizlerin eline geçinceye kadarki süreçte bizleri teşvik eden ve desteklerini esirgemeyen Site hekimlerimize, İstanbul Darülaceze Müdürü Av. Tayfun KARALİ’ye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Mehmet YILDIRIM’a ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ'a teşekkür ederiz.
Dr. Nurullah YÜCEL
Editör